HavsfiskeForum.se

Forum för Havsfiske & Havsfiskeutrustning
Aktuellt datum och tid: 16 december 2018, 05:15

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]




Ny tråd Svara på tråd  [ 13 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Ätbara arter
InläggPostat: 5 december 2011, 00:54 
Offline

Blev medlem: 16 november 2011, 00:42
Inlägg: 33
Nån som kan göra en sammanställning på vilka arter som är ätbara och goda matfiskar av alla arter som räknas upp här i forumet som man aldrig nästan hört talas om ens.....går det inte göra en skala mellan 1-5 kanske och höra vad alla tycker eller vet om dom....då siffran 5 är den bästa osv...kanske är många som jag som inte har en aning alls...mvh Anders... :D


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Ätbara arter
InläggPostat: 5 december 2011, 09:06 
Offline

Blev medlem: 4 november 2011, 17:41
Inlägg: 25
Artlista: Berggylta 1,47 kg
Bergskädda 0,25 kg
Bleka 6,62 kg
Blågylta 0,43 kg
Blåhaj 25 kg
Blåkäft 1,495 kg
Blåkäxa 0,35 kg
Fjärsing 0,3 kg
Glyskolja 0,1 kg
Gråsej 17,28 kg
Havskatt 6,55 kg
Havsål 8 kg
Hundhaj, nordlig 1,5 kg
Hågäle 0,75 kg
Hälleflundra 29 kg
Klorocka 0,62 kg
Knaggrocka 6,22 kg
Knot 0,3 kg
Kolja 3,5 kg
Kolmule 0,25 kg
Kungsfisk, mindre 0,15 kg
Kungsfisk, större 5,58 kg
Lubb 9,22 kg
Långa 13,38 kg
Makrill 0,92 kg
Näbbgädda 0,7 kg
Pigghaj 3,38 kg
Rödhaj, småfläckig 1 kg
Rödspätta 0,3 kg
Sandskädda 0,7 kg
Skäggtorsk 0,9 kg
Taggmakrill 0,6 kg
Torsk 22,7 kg
Vitling 1,25 kg
Ål 1,4 kg
Dom flesta norska havsfiskar är ätbara och goda, gillar dock inte bleka och gråsej. Småhajarna blåkäxa och hågäle har jag inte ens vågat prova, är nog knappast goda. Pigghaj och knaggrocka är heller ingen höjdare, liksom långa. Rankar hälleflundra, kungsfisk och makrill högst..


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Ätbara arter
InläggPostat: 5 december 2011, 09:17 
Offline

Blev medlem: 4 november 2011, 17:41
Inlägg: 25
Artlista: Berggylta 1,47 kg
Bergskädda 0,25 kg
Bleka 6,62 kg
Blågylta 0,43 kg
Blåhaj 25 kg
Blåkäft 1,495 kg
Blåkäxa 0,35 kg
Fjärsing 0,3 kg
Glyskolja 0,1 kg
Gråsej 17,28 kg
Havskatt 6,55 kg
Havsål 8 kg
Hundhaj, nordlig 1,5 kg
Hågäle 0,75 kg
Hälleflundra 29 kg
Klorocka 0,62 kg
Knaggrocka 6,22 kg
Knot 0,3 kg
Kolja 3,5 kg
Kolmule 0,25 kg
Kungsfisk, mindre 0,15 kg
Kungsfisk, större 5,58 kg
Lubb 9,22 kg
Långa 13,38 kg
Makrill 0,92 kg
Näbbgädda 0,7 kg
Pigghaj 3,38 kg
Rödhaj, småfläckig 1 kg
Rödspätta 0,3 kg
Sandskädda 0,7 kg
Skäggtorsk 0,9 kg
Taggmakrill 0,6 kg
Torsk 22,7 kg
Vitling 1,25 kg
Ål 1,4 kg
En personlig ranking

Berggylta: 0
Bleka: 2
Blågylta: 0
Blåkäft: 3
Blåkäxa: 0
Gråsej: 2
Havskatt: 3
Hågäle: 0
Hälleflundra: 5, kanon att grilla
Knaggrocka: 1
Knot: 4
Kolja: 4
Kungsfisk: 5
Lubb: 4, God i fisksoppa
Långa: 2
Makrill: 4
Pigghaj: 1
Rödspätta: 4
Sandskädda: 3
Torsk: 4
Vitling: 4, ska ätas färsk

Marulk har jag ej smakat men den ska vara grymt god..


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Ätbara arter
InläggPostat: 6 december 2011, 17:30 
Offline
Site Admin

Blev medlem: 23 september 2011, 10:21
Inlägg: 206
Ort: Sollefteå
Artlista: Blågylta 230 gram
Blåkäxa,
Bläckfisk 10-armad 4,0 kg,
Glyskolja,
Hågäle 1,23kg,
Håkäring 210kg,
Kolja 3,6kg,
Knot 0,31kg
Lubb 9,6kg,
Långa 21 kg
Marulk 6,5kg,
Makrill
Moratorsk 0,875kg
Pigghaj 6,3kg
Plogjärnsrocka 10,0kg
Sandskädda 0,56kg
Sej 15,5kg
Skrubbskädda 0,7kg
Torsk 9,8kg
Uer 1,5 kg
Vitling 1,4kg
Inte mycket att säga om BBRF's lista. Jag skulle möjligen ranka lubben lägre och sejen och långan högre. Men det beror också på vilken storlek fisken har. En 7 kilos långa tycker jag är godare än en på 20 kilo. De har en tendens att bli lite väl grova i köttet.

Kanske vi borde ha en fiskerecept-tråd?

_________________
Arbetar bla med Havsfiske och Flugfiske


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Ätbara arter
InläggPostat: 6 december 2011, 19:31 
Offline

Blev medlem: 16 november 2011, 00:42
Inlägg: 33
ja det tyckert jag är ett väldigt bra förslag...för min del speciellt recept på hur man får hällen god ....


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Ätbara arter
InläggPostat: 6 december 2011, 20:55 
Offline

Blev medlem: 23 november 2011, 00:56
Inlägg: 18
Artlista: Hälle 41kg
Lax 15,4kg
Gädda 11,5 kg
Abborre 1,7 kg
Torsk 11,5 kg
Jag håller till stor del med BBRF, med några undantag.
Färsk sej gärna ganska små fiskar är jättegoda att steka,
däremot är det ingen bra fisk att frysa in.
Makrill gillar jag inte alls, oljig och påminner om tonfisk
i burk, men jag vet att många älskar den.
Lubb är den godaste fisk jag ätit, men konsistensen är
sträv, så den ligger inte riktigt längst upp i min lista.
Hälleflundra är fantastisk, men lätt att förstöra genom
att steka för hårt. Återkommer i en annan tråd met tillagningstips.
/ Ulf


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Ätbara arter
InläggPostat: 6 december 2011, 21:16 
Offline

Blev medlem: 4 november 2011, 17:41
Inlägg: 25
Artlista: Berggylta 1,47 kg
Bergskädda 0,25 kg
Bleka 6,62 kg
Blågylta 0,43 kg
Blåhaj 25 kg
Blåkäft 1,495 kg
Blåkäxa 0,35 kg
Fjärsing 0,3 kg
Glyskolja 0,1 kg
Gråsej 17,28 kg
Havskatt 6,55 kg
Havsål 8 kg
Hundhaj, nordlig 1,5 kg
Hågäle 0,75 kg
Hälleflundra 29 kg
Klorocka 0,62 kg
Knaggrocka 6,22 kg
Knot 0,3 kg
Kolja 3,5 kg
Kolmule 0,25 kg
Kungsfisk, mindre 0,15 kg
Kungsfisk, större 5,58 kg
Lubb 9,22 kg
Långa 13,38 kg
Makrill 0,92 kg
Näbbgädda 0,7 kg
Pigghaj 3,38 kg
Rödhaj, småfläckig 1 kg
Rödspätta 0,3 kg
Sandskädda 0,7 kg
Skäggtorsk 0,9 kg
Taggmakrill 0,6 kg
Torsk 22,7 kg
Vitling 1,25 kg
Ål 1,4 kg
Dom flesta fiskar, även torsk och hälleflundra blir väl grova i köttet och mindre goda när dom är större?...Föredrar torsk 5-8 kg. Rekommenderar grillad hälleflundra, gör grillspett och linda bacon runt. Grilla ett par minuter per sida med en god aioli och klyftpotatis till...Super! Grejen är att absolut inte grilla för länge så fisken blir torr..


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Ätbara arter
InläggPostat: 6 december 2011, 21:25 
Offline

Blev medlem: 16 november 2011, 00:42
Inlägg: 33
Hörde att en av restaurangerna i Saltströmmen inte köper in Hälle över 15 kg.....kanske är bästa matfiskarna då...


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Ätbara arter
InläggPostat: 12 april 2012, 23:34 
Offline

Blev medlem: 16 november 2011, 00:42
Inlägg: 33
Nån som har några bra tips om hur man tacklar för mete efter plattfisk typ rödspätta...bergtunga och andra arter man kan få i norge,,,,använder ni räkor eller vad ?
har inte testat nåt sånt fiske så det vore snällt om nån ville ge några bra tips.....är det bottenmete som gäller....flöte ? låter ni det bara ligga stilla på botten eller vevar ni in sakta ? finns det nån konstgjord agn som fungerar ? används det mer än en krok ? många frågor men jag tror det finns många duktiga fiskare här som verkar ha fiskat många arter...och en sista fråga...vilken plattfisk får man mest av i Norge ? av dom små menar jag ?? tackar på förhand...// Anders..


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Ätbara arter
InläggPostat: 13 april 2012, 02:52 
Offline

Blev medlem: 8 december 2011, 02:03
Inlägg: 47
Ort: Köping
Artlista: Lubb +6
Torsk +9
Bleka ~4
Sej ~7,5
Havskatt +1
Uer ~1
Lusuer ~0,2
Knorrhane ~0,5
Fenknot ~0,2
Långa +4
Glasvar ~1,5
Skrubba
Sandskädda
Slätvar
Sill
Makrill
Vitling ~1,5
ett vanligt spättetackel med två krokar och någon form av agn brukar funka bara det finns plattisar.
har inte märkt någon större skillnad på fångst om vi agnat med räka eller sill, har inte testat gulpmaskarna, men de ska ju vara bra på rödspätta iaf...
brukar mest köra slömete, men glasvararna jag har fått var på mer aktivt fiske.

_________________
Utrustningen är oväsentlig om det är skit bakom spakarna...


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 13 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2011